top of page
AkupunkturAnn logo

"Inge fara" med ingefära!


Ingefära, vår värmare i höstkylan!

Nu på hösten är kyla och fukt den väderlek som påverkar oss mest. Om vi lätt blir frusna eller drar på oss förkylningar, kan ingefäran vara en god hjälpare. Det många dock inte vet är att ingefärans "hjälpområden" är olika beroende på hur den är bearbetad:

  • Färsk ingefära - Vår älskade färska ingefära, hjälper oss genom sin heta, kryddiga, spridande effekt. Den hjälper dig att bli av med exempelvis en förkylning orsakad av vind, kyla och fukt, med symptom såsom frusenhet, med klart rinnande sekret. Den färska ingefäran är också känd för att hjälpa oss mot illamående, eller för att rensa kroppen på gifter. Tips! Gör te på några skurna skivor av den färska ingefäran i förkylningstider - låt den koka en stund innan teet är klart för att njutas! Är du illamående? Skär en skiva ingefära som du sedan tuggar på, känslan avtar efter en liten stund.

  • Torkad ingefära - Den torkade ingefäran arbetar mer på djupet i kroppen och värmer magen, lungor och njurar, den sprider sig inte lika bra som den färska ingefäran, utan värmer och stärker upp kroppen på sikt. Torkad ingefära är bra för dem med mer kroniska besvär; som kalla händer och fötter, frusenhet, lös avföring, morgontrötthet, mm. Tips! För att bota morgontröttheten: tillsätt lite torkad ingefära i morgongröten och börja dagen med god, värmande glädje för din mage!

Ingefärans goda effekter är i dag välkända och det har blivit "poppis" att äta den, detta är ju bra men tänk på vad just du behöver - Allt i lagom måtta.

Må gott!

ingefära på träbord

Läs fler artiklar här 

bottom of page