top of page
AkupunkturAnn logo

Akupunktur för nålrädda


glaskopp, örter och akupunkturnålar på svartvit bok med kinesiska tecken

Kan man få akupunkturbehandling om man är nålrädd?

Svaret är Ja. Det finns många sätt att få akupunkturbehandling som inte innebär att man sticker just med nålar. Det är något som många nålrädda dock inte vet om. Därför kommer detta inlägg handla om dessa metoder och hur de fungerar.

Diagnos - Det viktigaste innan en behandling görs är att ställa en diagnos. Detta görs via samtal och även genom att titta på patientens tunga och känna dennes puls. Utifrån det bestämmer akupunktören vad och vilka punkter på kroppen som behöver aktiveras och utifrån det avgörs vilken av nedanstående behandlingar som fungerar bäst. Ibland används flera olika metoder under samma behandling.

Akupressur - Denna behandlingsform fungerar mest likt vanlig akupunktur. Men där akupunktören aktiverar punkter med hjälp av händerna istället för nålar. Därigenom får patienten väldigt lika resultat, även då nålarna fungerar mer effektivt. Beroende på hur mottaglig patienten är, svarar många ändå väldigt bra på akupressur. När punkterna aktiveras kan det upplevas ömmande till en början, men släpper vartefter. Behandlingsformen gör aldrig ont, utan regleras efter patientens upplevelse.

Koppning - Detta är en behandlingsmetod som är väldigt populär bland många som provat, då den upplevs väldigt avslappnande. Den utgörs genom att använda koppar av glas eller gummi/silikon och med hjälp av vakuum aktiverar punkter på kroppen genom sugeffekten som uppstår. Det kan uppstå tillfälliga märken av koppen efter behandlingen som bleknar efter ett par dagar. Dessa gör inte ont, men kan vara synligt distraherande om du exempelvis ska på en fin tillställning eller badsemester. Så rådgör alltid med din akupunktör innan ifall du skulle störas av detta.

Moxa - Moxibution görs inte alltid och passar enbart vissa diagnosbilder. Men för de som behöver utför man den genom att värma vissa punkter. Antingen genom en glödande ciggarliknande ört eller en värmelampa som akupunktören för över områden eller punkter en bit över huden. Behandlingsmetoden gör aldrig ont, utan upplevs som skön och avslappnande.

Frö-/magnetplåster - Olika former av plåster kan också hjälpa aktivera vissa punkter på kroppen. Men används mest på öronen där många punkter sitter. Denna formen av behandling används ofta som komplement till de andra behandlingsmetoderna och plåsterna kan sitta kvar i upp till fem dagar. Skulle besvär uppstå i området av ett plåster, så som rodnad eller andra besvär, ska detta alltid avlägsnas direkt.

Är du intresserad av akupunktur, men orolig för att prova på, rekommenderar jag att du först tar kontakt med din akupunktör och rådgör med denna vad för behandlingsmetod som skulle fungera bäst för just dig.

Akupunktur med nålar skall inte upplevas som smärtsam. Men kan upplevas olika utifrån individuella olikheter och diagnoser. Men en bra början om man känner oro inför just nålar, är att göras uppmärksam på att ovanstående metoder finns att tillgå.

Jag själv som akupunktör finns alltid nära under en behandling och mitt fokus ligger på att få dig som patient att känna dig trygg och omhändertagen under alla olika former av behandlingar.

Trevlig sommar!

Ann

Läs fler artiklar här 

bottom of page