top of page
AkupunkturAnn logo

Ett sätt att skydda kroppen mot förkylning


blått segel med havshorisont

För att vi ska kunna reglera värmen i kroppen har vi porer som öppnas vid värme och stängs vid kyla. När vi ryser märker vi fysiskt av att porerna stängs men även annars sker denna process utan att vi känner av den. När temperaturen förändras och blir svalare kommer även våra kroppar anpassa sig efter det. Kroppen kan dock behöva lite längre tid på sig reglera temperaturen.

Därför måste vi hjälpa oss själva genom att anpassa vår klädsel.

När vi blir nedkylda kan externa patogener (bakterier) lättare ta sig in i kroppen och vi blir förkylda. För att undvika detta kan vi ta på oss mer kläder och skydda speciellt nacke, mage/rygg och fötter. Vi kan samtidigt öka intaget av varm dryck för att även värma upp inifrån.

När vi i Sverige åker till ett varmt land på vintern får kroppen jobba hårt för att anpassa sig till den nya värmen. Efter några dagar har porerna öppnats och vi är i balans med naturen. När vi åker hem är våra porer vidöppna och vi har extremt lätt få in kyla och dra på oss en förkylning. Därför är det väldigt viktigt att skydda sig på flyget och ha på sig ordentligt med kläder redan då.

När vi kommer hem bör vi fortsätta skydda kroppen med flera lager kläder för att hålla ute kyla och vind. På så sätt kan vi behålla värmen minska risken för exempelvis en förkylning.


Läs fler artiklar här 

bottom of page