top of page
AkupunkturAnn logo

Säsongsbetonad kost och akupunktur: Maten som stärker dig under hösten.


pumpasoppa i en pumpa

Hösten är en årstid av förändring. De färgglada löv som täcker marken är en påminnelse om naturens skiftande cykel och en påminnelse om att även vår kropp och hälsa går igenom förändringar när årstiderna ändras. Under hösten är det viktigt att anpassa vår kost för att stärka immunförsvaret och upprätthålla en balanserad hälsa. I detta inlägg kommer vi att utforska sambandet mellan säsongsbetonad kost och akupunktur, och hur dessa två element tillsammans kan hjälpa dig att trivas under hösten.


Säsongsbetonad kost för hösten:

När hösten kommer introduceras vi för en mängd olika färska råvaror och ingredienser som är specifika för säsongen och är väl känt som maten som stärker dig. Bra säsongsbetonad kost för hösten inkluderar rotgrönsaker som morötter och betor, äpplen, pumpor och en mängd olika grönsaker och örter. Att inkludera dessa i din kost kan erbjuda flera fördelar:

  1. Förbättrat immunförsvar: Många höstgrönsaker, som pumpor och sötpotatis, är rika på vitamin A och C, vilka hjälper till att stärka immunförsvaret och skydda dig mot förkylningar och influensa. De är söta till smaken och hjälper därmed magen.

  2. Balans och stärkande: Rotgrönsaker har en stärkande, jordande (yin) effekt till skillnad från lättare grönsaker så som tex sallader som är mera yang, enligt traditionell kinesisk medicin (TCM), vilket balanserar kroppen inför hösten.

  3. Säsongsspecifika örter: Vissa örter, som ingefära och kanel, är särskilt fördelaktiga under hösten för att öka cirkulationen, värma kroppen och stödja matsmältningen.

Akupunktur och höstens hälsa:

Akupunktur är en mångtusenårig metod som bygger på principen om att energi (Qi) flödar genom kroppens meridianer. Under hösten anses vissa meridianer vara mer aktiva och det är därför en utmärkt tid att överväga akupunkturbehandlingar. Här är hur akupunktur kan stödja din höstliga hälsa:

  1. Balansera energiflödet: Att placera nålar på specifika akupunkturpunkter kan hjälpa kroppen att balansera energiflödet och främja inre harmoni.

  2. Lindra höstens besvär: Akupunktur har visat sig vara effektiv för att behandla höstrelaterade problem som förkylningar och säsongsbunden depression. Men även mot vårallergi som hösnuva, då man kan påbörja en behandlingsserie redan på hösten.

  3. Förbättra matsmältningen: Akupunktur kan stödja en sund matsmältning, vilket är särskilt viktigt när vi äter höstens tunga och närande livsmedel.

I kombination kan säsongsbetonad kost och akupunktur hjälpa dig att må bra under hösten. Genom att vara medveten om den mat du äter och regelbundna akupunkturbehandlingar som en del av din hälsorutin, kan du uppleva en smidigare övergång in i denna vackra men föränderliga årstid.

Comments


Läs fler artiklar här 

bottom of page